Miras Hukuku
Miras, mirasbırakanın ölümü anında açılır. Türk Medeni Kanununun 599. maddesi gereğince de, yasal ve atanmış mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak ve kanun gereğince kazanırlar. Bir başka deyişle, mirasbırakana yakınlık ve zümre kriterlerine göre eş, mirasbırakanın belirli dereceye kadar kan hısımları mirasbırakanın geride kalan malvarlığı üzerinde hak sahibi olurlar ve murisin borçlarını üstlenirler. Hal böyleyken, mirasçılar mirasın reddi, mirastan feragat, mirastan yoksunluk, mirasçılıktan çıkarma gibi sebeplerle mirasçılık haklarını yitirebilirler. Mirasbırakanın ölüme bağlı tasarrufu sonucunda da atanmış mirasçılar gündeme gelebilir. Mirasçılar, terekede yer alan haklara tek başlarına değil, TMK m. 640/2 gereğince elbirliği ile sahiptirler. Elbirliği mülkiyeti gereğince de terekede yer alan hakları etkileyebilecek tüm işlemleri birlikte yapmak zorundadırlar.
Büromuz, başta terekenin borca batık olmasından dolayı TMK m.605 gereğince mirasın hükmen reddi, mirasçılardan mal kaçırma gayesiyle murisin muvazaalı devirlerine yönelik muris muvazaasına dayalı tapu iptali ve tescil davaları, vasiyetname tanziminde dikkat edilmesi gereken hususlar, vasiyetnamenin açılması davası, vasiyetnamenin iptali davası, miras taksim sözleşmelerinin hazırlanması, mirastan feragat halleri ve sözleşmesinin hazırlanması, sağ kalan eşin miras hakkı, mirasçıların saklı payına tecavüz halinde açılan tenkis davaları olmak üzere tüm mirasçıları ilgilendiren davaları takip etmektedir.
Büromuzun müvekkilleri arasında, anne ya da babası Türk olan yurtdışında yerleşik kişiler yer almakla birlikte, bu müvekkillerimizin Türkiye’de kendilerine miras kalan mallar üzerindeki haklarının korunması, terekenin tespiti, ortaklığın giderilmesi davalarının da takibini yapmaktayız.